100 jaar biologisch-dynamische landbouw

In 1924 werden door Rudolf Steiner acht voordrachten gegeven over de landbouw. Hij had een vernieuwende visie, die uiteindelijk op papier is gezet als Landbouwcursus. De essentie in de Landbouwcursus is de aansporing om alles in de juiste hoedanigheid te zien én in zijn samenhang met de hele omgeving: weet je deel van een groter geheel. Dat is de opdracht bij alles wat op de boerderij speelt.
De Landbouwcursus vormt de basis én het begin van de biologisch-dynamische landbouw.
In 2024 wordt wereldwijd stil gestaan bij dit eeuwfeest, zo ook op de Genneper Hoeve!
We organiseren dit jaar diverse activiteiten waarbij de relatie tussen bodem, plant, dier en mens centraal staat.

 

Februari - april: Koe Ahimsa

    • In februari is Ahimsa, de rustende koe bij ons neergestreken. Dit kunstwerk is gemaakt door Jantien Mook. Ahimsa staat voor geweldloosheid en eerbied voor het leven. De koe spiegelt onze innerlijke rust. Ze leert ons te vertragen en om verbinding te maken. Met het beeld van de koe willen we bijdragen aan een nieuwe tijd, waarin een harmonieuze en liefdevolle manier van samenleven en samenwerken voorop staat, een symbiose tussen plant, dier, mens en aarde. Ahimsa blijft in ieder geval tot eind april. De gemeente Eindhoven heeft hier met een subsidie aan bijgedragen.

 

Juni: feest weekend 


    • Op vrijdagavond 14 juni starten we ons feest weekend en organiseren we een pizza avond vanuit de houtoven naast het Proeflokaal.

    • Op zaterdag 15 juni vieren we overdag feest met lezingen, workshops en excursies over thema’s als: granen in de voeding, voedingskwaliteit van de plant, biodiversiteit, bodemleven en het belang van natuur binnen de landbouw.

    • ’s Avonds is er de mogelijkheid om te komen Biodyneren bij het Proeflokaal.

    • Op 15 juni is ook de start in het Van Abbemuseum van de tentoonstelling Soils (De Gronden). Kunstenaar Wapke Feenstra heeft mede informatie verzameld bij de Genneper Hoeve voor haar installatie Koe en Landschap. Ook zijn er tekeningen te zien die gemaakt zijn van onze koeien.

    • Op zondag 16 juni gaat het feest verder. Er is een voorstelling van Poppenkast Pluim, een workshop euritmie, een optreden van DeDae Dans Ensemble met de Aardedans, en weer muziek en films. Ook worden er Koe-monologen verzorgd.


    • Beide dagen staan er diverse kramen met informatie, mooie producten of lekkers. Denk aan: DeSeizoenen, Antroposana, Odin, Sekem, onze imkers, BD preparaten, voedingsonderzoek, De Kraanvogel etc.

 

September


    • In de eerste drie weken van september zijn er toneelvoorstellingen van Afslag Eindhoven in een weiland van de Genneper Hoeve. In het stuk “Elk bos is een opstand” staat de boom centraal. Gekoppeld aan de voorstellingen is het mogelijk om te dineren.

 

Later in het najaar


    • Nog later in het najaar zullen er Stallezingen gehouden worden in de potstal over boeiende en inspirerende thema’s.


Op onze website (www.genneperhoeve.nl) en via sociale media zal het programma de komende maanden steeds specifieker vermeld worden wat betreft aanvangstijden, aanmelden, etc.

 

Activiteiten
'Vrienden van Gennep'

 

zondag 13 augustus 2023: Poppenkast Pluim (11:30 uur) + De Madammen (14:00 uur)

zondag 27 augustus 2023: Opoes 13 + Southern Comfort Barber Mates

zondag 3 september 2023: Arrival


 •  


   


              meer info: abonneer je op de nieuwsbrief
  _____________

 •  
   
   
 • informatie  via onze nieuwsbrief? Klik dan hier.
Header AgendaGuts uitnede